Turer og stier

B14I1849_previewFoto: Vinternatt.no

Sommerstinettet er omfattende i Hardangervidda Nationalpark. DNT markerer sine hovedbaner med store, røde T’er. Stiene er enkle å følge, og vil ta deg gjennom hele parken. Allemannsretten er en tradisjonell rett fra akustiske tider, og har vært en del av friluftsloven siden 1975. Det sikrer at alle får oppleve naturen i Norge. Friluftsliv har blitt en stor del av nasjonal identitet, og er etablert ved lov. Du er fri til å nyte det store utendørs – så lenge du er overveiende og gjennomtenkt, plukk opp søppel og la naturen komme inn.

 

Hardangervidda Nasjonalpark er lett tilgjengelig, og du kan finne veien hit med buss, båt, bil, til fots eller med sykkel. Ta gjerne kontakt med oss på visithardangervidda@gmail.com dersom du trenger hjelp til å finne veien hit.

Hardangerjøkulen

Finsevatnet_2014

Hardangerjøkulen er Norges sjette største isbreen på Norges fastland. Breen ligger i Eidfjord og Ulvik kommune i Hordaland. Turen opp til Jökulhytta tar ca 4-5 timer og er ca 20 km lang. Hytta serveres kun i påsken og 17. mai. Turen passer for hyppige skiløpere. Turen til isbreen skal utføres på en god værsdag, med tanke på værforhold og forhold. Hvis du er eventyrlystne, kan du forlenge reisen ved å gå på Jøkulund, denne turen tar omtrent 6-7 timer.

Se mer informasjon på Finse’s nettsider

 

Hårteigen

Hårteigen_1

Hårteigen er et av de høyeste fjellene på Hardangervidda. Toppet ligger i Ullensvang kommune i Hordaland fylke, og er det høyeste punktet i kommunen. Fjellet er det mest karakteristiske landemerke på vestkysten og er synlig over store områder. Det kalles derfor kongen av Hardangervidda. Fra toppen (1690 meter over havet) er det i klart syn på mange landemerker som Folgefonna (vest), Gaustatoppen (sørøst) og Fravikbreen (Nord). En tur til Håregigen starter vanligvis på Torehytten og følger merkede stier opp til toppen. For mer informasjon, se denne artikkelen

Gaustatoppen

Gaustatoppen_visit_raulandFoto: Visit Rauland

Den enkleste måten å nå Gaustatoppen er veien fra parkeringsplassen til Stavsro ca. 1100 m.o.h. Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for barn. De mer eventyrlystne turgåere kan gå til toppen fra Selstali i nordvest. Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt på Gaustatoppen. For de som ønsker seg en lettere vei opp, har Gaustabanen nå åpnet for turisttrafikk. Banen er åpen hver dag om sommeren, samt i helger og vinterferier når det er snø og værforhold.

For mer informasjon se visitrjukan for mer informasjon

 

De mest populære turene

 

Hardangervidda Natsjonalpark er spredt med fotturer. Du er velkommen til å følge DNT’s merkede stier, eller vandre rundt på egen hånd.

 

Smådøldalen

2ed77f28-cbfc-4399-a89b-d26450f1e78f

I Smådøldalen i Uvdal er det flere kulturminner som vitner om tradisjonell fjelloppdrett fra ulike perioder i forhistoriske og historiske tider. Kulturmiljøet omfatter et upåvirket oppdrettslandskap, kullgraver og jernverk fra middelalderen og vikingtiden.

 

Mårbu

mårbu_seter_og_fjellstue

Mårbu Seter og Fjellstue er et veldig populært utgangspunkt for fotturer i Hardangervidda nasjonalpark. Ved å ta båten over Mårfjorden går du enkelt inn i nasjonalparken.Markerte stier tar deg fra Mårbu og over nasjonalparken. Stienettverket gir muligheter for både kortere turer i området rundt hytta eller lengre turer. Mårbu er også et populært stoppested for de som reiser fra hytte til hytte.

 

Dusehesten

SAMSUNG CSC

Dusehesten ble innviet høsten 2001 er en del av en 60 år gammel sti fra Norefjell til Hardangervidda. Hytta ligger i Smådøldalen mellom Pålsbudammen og Dagalifjellet.Fra vest er det merket rute fra Vasstulan og Torsetlia (Dagalifjellet). Øst er merket rute fra Dalabu / Langedrag / Tunhovd / Pålsbudammen.

En tur form han hytta opp til toppen heter Dusehesten, er en flott liten rundtur perfekt for familier.

 

Rallarvegen

40-d9dc20517b-1024

Foto: Haugatøl.no

Rallarvegen har blitt kåret til Norges vakreste sykkelsti flere ganger. Veien starter ved Haugastøl og følger hovedveien til Finse, Hallingskeid og Myrdal før du fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm. Veien bringer deg gjennom et fantastisk fjellområde fra 1000 m.o.h. Opptil 1340 meter høyt og ned til havnivå. Hele veien er vanligvis åpen i begynnelsen av juli og sesongen varer til slutten av september. Sykler kan leies på Haugastøl og Finse.

www.visitrallarvegen.no/

 

 

Imingfjell

imingfjell_turistheim-crop-u3301

Hvor hardangervidda starter, på toppen av Numedal ved Sønstevann, finner du Imingfjell Turistheim 1100 m.o.h. Vinter som sommer tilbyr Imingfjell fotturer. Jakt, fiske, båt og kanopleie, og et rikt sti nettverk tilknyttet Den Norske Turistforening. Det er millioner av ridede og merkede stier om vinteren og kun 9 km til Uvdal Alpinsenter. Vi har også vår egen skiheis som er et aktivitetstilbud for de yngste.